Navigácia

Obsah

Kačacie hody - 14.10.2020

Typ: ostatné
Kačacie hody

Sú jesennou udalosťou, na ktorú sa po zvyšok roka tešia všetci milovníci dobrého pečeného mäsa. Naši prijímatelia určite patria medzi labužníkov, ktorí si to  nikdy nenechajú  ujsť a naše kuchárky nám každoročne nachystajú tieto dobroty.  No ešte predtým sa s nami pozrite na to, ako také hody vyzerali v minulosti a aké zaujímavosti sa s týmto gastrozážitkom roka spájajú:

  • Hody bývali spájané s 11. novembrom, teda sviatkom svätého Martina, kedy sa ukončili všetky práce na poliach a mohlo sa začať dosýta hodovať.
  • Husacie a kačacie hody a úplne prvé „koštovky“ vína šli kedysi ruka v ruke.
  • Keď v minulosti prišlo na porciovanie husi alebo kačky, sluhovi sa ušlo krídlo, vyššiemu sluhovi stehno, pán domu mal na tanieri husacie alebo kačacie prsia a ostatní členovia rodiny si delili zvyšok.
  • Už v najtradičnejších receptoch na pečenú kačku sa zdôrazňovalo, že ju treba aspoň 12 hodín pred pečením poriadne nasoliť – tak zvonku ako aj zvnútra, aby bola dostatočne šťavnatá.
  • Záznamy o husacích a kačacích hodoch sa datujú už do začiatku 13. storočia. 

Zuzana Slebodníková

Janka Tomášová

Mgr. Miriam Lipková


Vytvorené: 11. 11. 2020
Posledná aktualizácia: 11. 11. 2020 14:14
Autor: Správce Webu